Att bedriva verksamhet i ett aktiebolag är ofta mycket mer skattemässigt fördelaktigt än att bedriva verksamhet i en enskild firma. Men till skillnad från enskild firma krävs det ett mindre startkapital innan man kan komma igång. Men så länge du har en bra affärsidé och en lönsam verksamhet kommer det definitivt att vara värt för dig att starta ett aktiebolag.

Det som krävs för att starta ett aktiebolag är ett startkapital på 50 000 kronor. Detta kallas aktiekapital. Har du en bil, värdepapper eller några andra saker som är värda mer än 50 000 kronor kan du starta bolaget med dessa som aktiekapital. Men även om du skulle stoppa in pengar som aktiekapital är det långt ifrån pengar i sjön eftersom du kan använda pengarna i verksamheten.

På detta sätt är det egentligen inte särskilt dyrt att starta ett aktiebolag. Den enda kostnaden man egentligen har är en registreringsavgift som man betalar till Bolagsverket. Betalar du denna online kostar det 1900 kronor, genom blanketten 2200 kronor.

Har du aldrig startat ett aktiebolag förut kan det vara lite krångligt och ta lite tid. Är det några uppgifter som saknas eller är felaktigt ifyllda i din ansökan kommer du att få tillbaka den för komplettering. Vill du undvika allt krångel kan du istället köpa ett lagerbolag. Ett lagerbolag är ett färdigt aktiebolag som du köper. Då kan du få tillgång till bolaget redan samma dag.