Att tjäna pengar på sitt studielån är mycket enkelt. I skrivande stund är räntan på studielånet 0,34%, vilket är ett av de mest förmånliga lånen som man kan få. Detta gör att man enkelt kan tjäna pengar på sitt studielån. Ett av de lättaste sätten för att göra detta är att lägga det utbetalda lånet på ett sparkonto med hög ränta, till exempel på de sparkonton i listan nedanför.

Sparränta mellan 4,5-8%

Till Viaspar

Sparränta mellan 6,5-10%

Till 4Spar

På dessa sparkonton får man en avkastning som är många gånger högre än vad man ska betala in i ränta på sitt studielån varje år. Med andra ord ett mycket enkelt sätt att tjäna pengar.

Med eller utan insättningsgaranti

När man ska välja sitt sparkonto så behöver man ta ställning till om man vill spara med eller utan insättningsgaranti. Att spara med insättningsgaranti innebär att man får ersättning på sina förlorade pengar på upp till 950 000 kronor om det institut där man har pengarna skulle gå i konkurs. Att spara med insättningsgaranti innebär dock att man sparar till en avsevärt lägre ränta än om man sparar på ett konto utan statlig insättningsgaranti.

Ett alternativ kan vara att sprida sitt sparande mellan ett par olika konton för att göra sitt sparande så säkert som möjligt.