Vilken typ av sparande man ska välja beror näst intill alltid på när man behöver pengarna som man lägger undan. Sparkonto är ett bra alternativ för den som vill kunna försäkra sig om att kunna plocka ut en viss summa vid ett visst tillfälle medan fonder är ett alternativ för den mer riskvillige. Generellt sett är fonder en sparform som i längden överträffar att spara på sparkonto. Men man bör i detta fall vara villig att avstå de sparade pengarna i minst ett par år. Sparkonto är på detta sätt ett lite mer säkert alternativ eftersom man kan välja obundet sparande, alternativt bundet sparande med ett visst slutdatum med en viss garanterad ränta. Om du söker sparkonton med lite högre sparränta än hos de vanliga storbankerna kan du kika på sparkontona i listan här nedanför.

Sparränta mellan 4,5-8%

Till Viaspar

Sparränta mellan 6,5-10%

Till 4Spar

Vill du hellre placera dina pengar i fonder finns även vissa bra fondalternativ som innebär lägre volatilitet, det vill säga rörlighet än om du placerar dina pengar i en vanlig aktiefond. Dessa fonder är bland andra vissa hedgefonder samt räntefonder.

Vill man handla fonder är Avanza ett bra alternativ. Där kan man helt avgiftsfritt öppna en aktie- och fonddepå eller ett investeringssparkonto och börja handla.

Gratis aktiehandel upp till 50 000 kronor!
TILL AVANZA