När man börjar spara till sitt barn så handlar det många gånger om ett långsiktigt sparande. De sparformer till barn som de flesta väljer är därför sparande med lite högre risk, exempelvis sparande i aktier eller i fonder. De senaste 24 åren har sparande i aktier eller fonder gett cirka 12% i årlig avkastning medan räntesparande gett en avsevärt lägre avkastning. Har man svårt att välja aktier själv är det ett bra alternativ att spara i en så kallad indexfond. En fond som följer börsens utveckling i sin helhet. Ett bra alternativ är då den avgiftsfria aktiefonden Avanza Zero.

Kom igång med ditt aktie- och fondsparande här:

Gemensamt konto med två kort hos ICA-Banken.

25 kronor per månad och kort
TILL ICA-BANKEN

När du startar ett sparande i aktier eller fonder till barn så behöver du vidare ta ställning till om du vill öppna en vanlig aktie- och fonddepå eller om du vill öppna ett Investeringssparkonto eller en Kapitalförsäkring. I stora drag är skillnaden att man med en vanlig depå betalar 30% skatt på realiserade vinster och utdelningar medan man med ISK och kapitalförsäkring betalar en schablonskatt på förmögenheten. För 2015 är denna schablon endast 0,27%. Förväntar du dig en avkastning på över ett par procent per år är investeringssparkonto/kapitalförsäkring det självklara alternativet.

Om du inte vill vara beroende av börsens upp- och nedgångar kan istället räntesparande med en hög ränta vara ett alternativ. Idag finns det sparinstitut som erbjuder så hög ränta som 10% för den som sparar hos dem. Sparkonton med bra ränta hittar du här:

Sparränta mellan 4,5-8%

Till Viaspar

Sparränta mellan 6,5-10%

Till 4Spar

Kontona som listas ovan har ingen statlig insättningsgaranti. Vill du hellre sätta in pengar på sparkonton med statlig insättningsgaranti blir sparräntan avsevärt lägre. Dessa konton hittar du här.