Vi har samlat ett antal snabba spartips som gör att du enkelt sparar flera tusen per år.

Byt till ett bank- eller kreditkort utan årsavgift

JÄMFÖR KORT

Byt elavtal till ett billigare

JÄMFÖR EL

Sänk din bolåneränta

JÄMFÖR

Byt försäkring och sänk din månadskostnad

JÄMFÖR FÖRSÄKRINGAR

Samla små lån och få bättre ränta

JÄMFÖR LÅN

Skaffa ett sparkonto med högre ränta

JÄMFÖR SPARKONTON

Byt pensionsfonder och förbättra din pension

JÄMFÖR

Pengar tillbaka på dina köp online

ANMÄL DIG FÖR ÅTERBÄRING

De flesta svenskar förlorar årligen stora summor pengar på dåliga avtal med banker, kreditgivare, försäkringsbolag med flera. Det kan handla om många hundralappar som går förlorade varje månad. För att ligga i framkant på detta område så bör man därför vara en aktiv och smart konsument, och regelbundet kolla in de bästa priserna och erbjudandena just nu.

Så i vilken ända börjar man?

Det första man kan göra för att spara mycket pengar varje månad är att man säger upp olika abonnemang och tjänster som man inte använder. Kanske behöver man inte det där stora kanalpaketet för sin TV, och kanske behöver man heller inte betalversionen på olika streamingtjänster. Genom att säga upp några av dessa månadsabonnemang går det snabbt att spara pengar.

Se över dina stora kostnader i hemmet

Ett bra sätt att börja är också att man ser över de stora kostnader som man har varje månad. Om man exempelvis har bolån så bör man börja med denna utgift och se vad som går att göra. I de flesta fall går det att förhandla ner räntan på hos sin befintliga bank men ett lättare alternativ är att använda sig av en jämförelse för bolåneräntor. På detta sätt så får man snabbt en översikt över lägsta möjliga bolåneräntan som man kan få.

Det finns även ett stort antal andra kostnader i hemmet som är ganska lätta att förhandla ner. En sådan är hemförsäkringen. Det fullkomligt kryllar av olika försäkringsbolag som krigar om dig som kund. Genom en snabb jämförelse så kommer du enkelt kunna sänka din månadskostnad för hemförsäkringen avsevärt.

Utöver hemförsäkringen så brukar det även gå att spara in pengar på att byta elavtal. En genomsnittlig kund kan spara upp till 1800 kronor per år på att byta elavtal.

Kom igång med ett sparande

Utöver att skära kostnader så är det även viktigt att man kommer igång med ett sparande. Det finns olika strategier för att spara pengar varje månad, men bra sätt är att varje månad skapa ett överskott i sin privatekonomi genom att lägga undan 10% av alla pengar man får in. Det kan tyckas vara små summor idag men på lite sikt kan detta växa sig mycket stort. Dessutom kan man spendera resten av sin inkomst med gott samvete.

Sina sparade pengar kan man lägga på ett sparkonto med hög ränta eller investera i aktier och fonder. Bra fonder för dessa ändamål är exempelvis de avgiftsfria indexfonderna Avanza Zero och Superfonden hos Nordnet.

Dumpa ditt kort med avgift

De flesta som har ett betal- eller kreditkort hos någon av storbankerna betalar en hög avgift för sitt kort varje år, helt i onödan. Ett kort kan kosta flera hundra per år, utan att man egentligen får något för det. Därför bör man istället välja ett kort utan årsavgift. Dessa kort ger dessutom ofta bonuspoäng på de köp man gör.

Återbäring på dina köp

Förutom att använda ett kort som ger bonuspoäng på köp så kan man även signa upp sig på en cashback-sida. Det ger möjligheten att få återbäring när man handlar i hundratals olika butiker på nätet. Återbäringen är normalt ett antal procent av köpesumman.