Internet har gjort att många fotografers verk sprider sig hejvilt och att de tyvärr därför inte får betalt när de publiceras. Men samtidigt har det gjort att många mindre fotografer kan få en enorm spridning av sina foton. Och man behöver inte vara särskilt erfaren av foto för att komma igång och börja tjäna pengar.

[table “32” not found /]

Många hemsidor och tidningar använder sig idag av så kallade Stock Photos. Det är vanligtvis foton som man kan ladda ner billigt och har rätt att använda vid en publicering. Istället för att publicisten anlitar en fotograf, något som blir väldigt väldigt dyrt kan denne istället betala cirka 3-5 kronor för ett Stock Photo från en databas. Det finns många Stock Photo-sajter som godkänner amatörfotografer. Bland dessa finns:

Big Stock Photo

Shutterstock

iStock Photo

 

Med samtliga av dessa tre tjänar du som fotograf ett par kronor per nedladdning. Detta kanske inte låter som så särskilt mycket men faktum är att det sker enormt många nedladdningar per dag. För att du ska kunna tjäna pengar på dina foton behöver du därför tänka säljande. Det kommer ta ett tag för dig att komma in i fotandet och lära dig ta sådant som laddas ner. Men titta på andra foton som säljer mycket, hämta inspiration och försök efterlikna.