På den här sidan kan du jämföra lån på nätet. Du hittar både stora och små lån som passar bra för olika ändamål.

Vad är viktigt att tänka på när man jämför lån?

Som låntagare har man väldigt många banker och kreditgivare att välja bland. Och man bör lägga lite tid på att jämföra dessa mot varandra för att man ska kunna få en så låg ränta och månadskostnad som möjligt. När man jämför lån mot varandra så är det inte enbart låg ränta som är den viktigaste parametern. Ett lån kan i värsta fall innebära vissa dolda avgifter som man bör se upp med. Ett sätt är därför att kontrollera lånets ”effektiva ränta”. Detta innebär vilken ränta man betalar på lånet när man räknar ihop alla avgifter som inkluderas.

De avgifter som kan tillkomma på ett lån utöver ränta är bland andra uppläggningsavgift samt aviavgift. Dessa varierar mellan olika banker och kreditgivare med går väldigt enkelt att kontrollera vid en jämförelse.

Vilken ränta kan man räkna med?

Om man lånar pengar utan säkerhet så behöver man normalt räkna med en lite högre ränta en om man exempelvis lånar till en bostad eller till en bil. Dessa lån utan säkerhet, så kallade blancolån innebär normalt att man behöver betala en ränta på mellan 5-15%. Räntan på dessa lån är likt bolån även berättigade till ränteavdrag i deklarationen. Räntan sätts normalt individuellt och du får en ränta utifrån din privatekonomiska situation. Har du en hög inkomst och inga andra skulder så kan du räkna med en ränta i det lägre intervallet. Detta gör banken för att minimera sina risker i att låna ut pengar till mindre kreditvärdiga personer.

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket pengar du kan låna beror helt och hållet på din privatekonomiska situation. Taket för blancolån är i de flesta fall mellan 350 000-500 000 kronor men för att kunna nå upp till dessa summor så krävs det att man tjänar tillräckligt för att kunna betala av lånen. Dessutom ställer olika banker olika krav på sina låntagare. Det kan exempelvis hända att en bank erbjuder dig ett dubbelt så stort lån som en annan. Detta tar du enkelt reda på genom att ansöka till några olika banker. Du får då olika låneförslag och en ansökan som inte är bindande.

Hur lång är återbetalningstiden?

Återbetalningstiden som olika banker erbjuder varierar. Men man kan generellt säga att det brukar vara möjligt med en återbetalningstid på upp till mellan 10-15 år som maximalt. Men om du vill betala av ditt lån över kortare tid än så går detta givetvis också bra.

Jämför lån med betalningsanmärkning

Om man har en betalningsanmärkning så är det svårare att få lån, men ändå inte omöjligt. Om man fortfarande har en stabil och bra inkomst och om man inte har något skuldsaldo hos Kronofogden så finns det flera banker som ger lån till dig med betalningsanmärkning. Lån med betalningsanmärkning brukar dock innebära att man behöver betala lite högre ränta på sitt lån.

När betalas pengarna ut?

Om man får sin ansökan om lån godkänd så betalas lånet normalt ut inom 2-5 bankdagar.