Mycket kan sägas om att investera i aktier, och på Ekonomisajten.nu strävar vi alltid efter att ge dig som besökare ett så brett och ordentligt perspektiv på sakfrågan i alla ämnen vi väljer att skriva om. I den här guiden kring att investera i aktier så kommer vi välja att fokusera på frågor och områden som berör dig som är lite nyare i investeringsvärlden och allmänt hur det går till med att köpa aktier på nätet.

Vad är en aktie?

En aktie kan för dig som är ny verka som att den är mycket komplex och ofta förväxlar man aktieutvecklingens ofta stora upp och nedgång med en svår och komplicerad investeringsstil som kräver ordentligt med utbildning och anställningar på mäklarbyråer på Wall Street. En aktie är när allting skalas bort endast ett kvitto på att du äger en del utav ett företag. Om du äger 1 aktie i H&M äger du en procentuell del utav företaget Hennes & Mauritz och du får ta del av vinster som delas ut. Du får även medverka på bolagets årliga årsstämma och din röst är lika mycket värd som 1 aktieröst ifrån dess största ägare. Flest aktier ger flest röster så i just H&M är det som bekant familjen Persson som kontrollerar majoriteten och tar de flesta besluten på bolagsstämmorna.

Det finns vissa ekonomiska grundregler som gäller vid investering i aktier

 • En akties värdering pendlar allt eftersom värdet på aktien går upp eller ned.
 • Värdet på aktien och dess aktieutveckling bestäms av marknaden.
 • Marknaden är du, jag och alla andra som vill köpa eller sälja en aktie.
 • Finns det inga köpare eller säljare för stunden så är priset på aktien det senaste betalda.

Exempel på aktieutveckling

Om du startar ett eget privat företag i Sverige som vi kallar Företag X så kan du starta ett Aktiebolag med exempelvis 500 aktier i aktiekapital om 100 kr per aktie blir värdet på bolaget 100×500 = 50 000kr. Dessa 50 000kr börjar du med att betala in på ett bankkonto som ligger till grund för aktiekapitalet och företaget är nu värt 50 000kr allt annat lika.

 • Om du äger samtliga 500 st aktier äger du således även Företag X till 100%.

Om du säljer 1 st aktie i Företag X till en utomstående för priset 110 kr så har värdet på ditt privata innehav i ditt nystartade företag nu gått upp till 54 890kr eftersom 110 kr per aktie x 499 st aktier blir 54 890kr. Du har tjänat 10kr brutto på försäljningen eftersom du ursprungligen betalade 100kr för aktien men ditt innehav har ökat i värde med 4890kr.

Det många människor gör fel i mentala uträkningar och tankebanor är att man blandar ihop skillnaden mellan aktieutveckling och intjänade pengar, du har ju nämligen inte tjänat en enda krona innan du sålt en eller flera aktier utan det bokförda värdet har bara gått upp.
Det blir inte lättare att dagspress och medier spär på förvirringen med rubriker i likhet med ”börsen rasar, världens rikaste har tappat 1000 miljarder på bara några dagar” vilket alltså en ren lögn eftersom de inte har sålt sina aktier, det bokförda värderingarna i deras innehav kan eventuellt ha gått ner men dom har inte förlorat några pengar om dom inte har sålt. Omvänt gäller samma princip – du har inte tjänat en enda krona innan du har sålt en eller flera aktier.

Vi kommer återkomma till denna punkt längre ner i guiden eftersom det tyvärr är en utav de vanligaste misstagen och tankevurporna man gör när man ska köpa aktier som nybörjare – att mentalt räkna med pengar som inte finns på kontot vilket på ekonomispråk kallas att diskontera in framtida vinster.

När man inte förstår skillnaden som investerare mellan en fågel i handen eller 10 i skogen kan man börja diskontera in vad man ska göra med vinstpengarna på alla aktievinster man kommer göra eftersom att kursen har stigit så mycket på senaste tiden. Man kan börja öka sina köpbeteenden, beställa varor eller tjänster, ändra livsstil med mera och det är alltså en extremt vanlig fallgrop som tyvärr många investerare hamnar i när man investerar i aktier.

I vårt exempel ovan har du alltså tjänat 10 kr brutto på din aktieaffär men ditt innehav har ökat i värde med 4890kr. För att vara övertydlig: Du har i exemplet inte tjänat 4890kr utan du har tjänat 10kr. Det är mycket viktigt att förstå skillnaden mellan de båda siffrorna för att kunna investera i aktier framgångsrikt.

Slutliga nyckelsiffror i exemplet med aktieutvecklingen i företag X

 • Du har sålt 1 aktie i Företag X för 110kr.
 • Företag X:s aktieutveckling är +10%.
 • Ditt bokförda värde på resterande innehav i Företag X har ökat med +4890kr.
 • Du har tjänat 10kr brutto innan skatt på aktieförsäljningen i Företag X.

I exemplet har vi valt att ta ett privat nystartat Aktiebolag som vi döpt till Företag X.
Exakt samma princip för aktiehandel gäller för Företag X som för Hennes & Mauritz, Apple eller Facebook.

Förvirrad utav alla datapunkter, grafer i grön svart och rött och blinkande siffror?

När man i folkmun brukar prata om att investera i aktier och när du exempelvis ser ett inslag i TV eller en film om aktier brukar det vara ifrån perspektivet som en aktiehandlare har när denne är anställd i en börshandlarfirma – en börshaj på Wall Street – som genom filmen med samma namn (Wall Street) ifrån 1987 blev kända för de stora massorna. Snabba köp och säljbeslut med rå kapitalism var andan i filmen ifrån Oliver Stone en producent som är känd för att vara politiskt på vänsterkanten.

Idag finns det stöd för att köpa aktier ner till bara millisekunder, samtidigt som man kan genom arv äga samma aktier som funnits inom familjen i flera hundratals år. Världens äldsta företag, Kongō Gumi, startades för över 1 400 år sedan år 578 E.K i Japan och har varit aktiva sedan dess. 2006 blev företaget uppköpta av ett konglomerat som heter Takamatsu men fortsätter verka. Du kan alltså hypotetiskt i en familj eller via ägarbolag äga en aktie på 1400 års basis samtidigt som du även kan köpa och sälja aktier på millisekunder via börsrobotar.

Det är i populärkultur ett oerhört stort fokus på de snabba klippen – snabba affärer och härliga vinster. Varför detta har blivit så är svårt att sia om men det kanske helt enkelt mer intressant att berätta om än den tråkiga gamle gubben som bott i samma hus sedan 1958 som långsamt sparat och investerat pengar. Denna tråkiga gamle gubbe heter Warren Buffett och var fram tills dess att han började skänka bort stora delar av sin förmögenhet världens rikaste person. Warren Buffett har för övrigt sagt att han vill skänka bort 99% av sin förmögenhet och har alltså börjat med detta arbete då han årligen skänker åtskilliga miljarder till bland annat Bill och Melinda Gates Foundation.

Vi kommer nu in på nästa område som är intressant och bra att tänka på när det handlar om att investera i aktier – Investeringshorisonten.

-Skapa ett gratis demokonto med 10 000 dollar att investera!

Till eToro

Aktie risk

De senaste 200 åren har aktier avkastat i snitt 10% årligen inkl inflation, inget annat investeringsslag slår denna långsiktiga avkastning. När du investerar pengar oavsett om det är dina egna eller andras så behöver du ställa dig själv frågan hur mycket risk du är villig att ta. Ekonomiskt sett brukar man jämföra med Riskfria pengar som är exempelvis statsobligationer ifrån stabila länder med löptid på 10 år, Amerikanska statsskuldsedlar på 10 års basis är en populär riskfri investering inom aktievärlden. Alla sätt du förvarar dina pengar innehåller en form utav risk:

Om du förvarar det i kontanter hemma har du rånrisk – att någon kan bryta sig in i ditt hem och ta pengarna

Inflation – kontanterna förlorar årligen en viss% av sitt värde, med en inflation på 2% årligen så har du år 1 100kr medans du år 2 endast har köpkraften kvar av 98kr. (På många års sikt kommer inflationen äta upp hela ditt kapital tills du till slut har en 100 kr sedel som är värdelös.)

Alternativräntekostnad – Du förvarar dina pengar i kontanter hemma. Alternativet till det är exempelvis att du investerar dom i aktier som avkastade i snitt 10% årligen. Med en inflation på 2% årligen har du gått miste om i snitt 12% årlig utveckling av ditt kapital – alternativräntekostnaden är således 12% per år på detta exempel.

Företagsrisk: Du förvarar pengar på ett bankkonto med 0% ränta och banken går konkurs eller att bolaget vars aktie du äger går i konkurs.

Om du inte är medveten om att du alltid tar en risk när du hanterar dina pengar tar du omedveten en risk, och ofta är dessa omedvetna risker de största bovarna för din avkastning på kort, medel och lång sikt.

För att undvika kortsiktiga rörelser kan man som investerare göra sitt bästa i att ta rätt risk för att maximera sin avkastning samtidigt som man tar den risken man är villig att ta. Detta sker genom att på förhand bestämma en investeringshorisont för sin investering i aktier. Du bör också vara medveten i vilket bolag du köper aktier i, att du investerar pengar du kan ha råd att förlora, att du har en bestämt vinsthemtagningsnivå och sprider dina aktieköp i flera bolag.

Investeringskonton

För enkelhetens skull brukar man inom finansbranschen prata om att särskilja på sina budgetar och investeringskonton. Du rekommenderas att inte investera i aktier med kapital som du ska betala nästa månads boendekostnader exempelvis. För att underlätta kan vi dela upp kapitalet i olika pengapåsar – kapitalkonton.
1. Levnadskostnader
Under detta konto avsätter du pengar för boendekostnader alltså hyra, amortering, räntekostnader, el & vatten, mobilräkningar, tv, och så vidare. Dessa kostnader är ofta fasta och kommer månadsvis eller kvartalsvis i förskott som betalas via räkningar. I detta konto brukar de flesta använda lönen för att betala sina levnadskostnader. Dina levnadskostnader bör du ha på ett bankkonto.

2. Semesterkassa
I semesterkassan kan du lägga undan pengar som du vill använda för att utnyttja på semestern eller betala för en resa med. Även om det har blivit populärt att köpa resor på avbetalning via VING, Apollo, TUI med mera så är det bästa ekonomiska rådet att spara ihop till semestern med eget kapital för att inte dra på sig stora räntekostnader.
Det finns för övrigt ett känt engelskt citat kring ränta ”He who understands it – Earns it, He who does not – Pays it.” som felaktigt brukar tillskrivas Albert Einstein men det är en urban myt.
På svenska kan det översättas till något i stil med:
Den personen som förstår ränta tjänar på det, Den som inte förstår det betalar den.

Kontentan är: Köp inte semesterresor på avbetalning, spara ihop till det i ditt avsedda semesterkonto på ett bankkonto.

3. Buffert för oförutsedda utgifter – få frihet i livet.
Ibland kommer dom här sakerna som vi inte kan rå för, det kan vara så små saker som en punktering på bildäcket till cykeldäcket till en trasig diskmaskin. Kostnader för dessa oförutsedda utgifter är svåra att uppskatta men när dom kommer är det ofta inte kul att en viss månad ibland betala tusentals kronor mer för en engångshändelse. Ta och skapa ett konto för dessa framtida oförutsedda utgifter och avsätt pengar i ett separat konto för detta. Ett bra tips som du kan sträva efter är att ha som delmål att ha exempelvis en månads nettolön på detta buffertkonto, för att sedan jobba dig uppåt mot 3, 6 och 12 månader.

Detta buffertkonto har bytt namn och skepnader genom åren där det senaste tillskottet i ordlekarna är numera att kalla det lite dramatiskt för sitt ”F**ck off konto”. Detta då du till slut har tillräckligt med buffert för att inte vara rädd att förlora ditt jobb då du har så pass bra buffert att du har tid att hitta ett nytt jobb och fortfarande klara av att betala räkningarna. Buffertkontot bör du ha på ett bankkonto.

4. Sparkonto – pengar du vill använda för exempelvis husköp, bilköp,
I sparkontot avsätter du pengar som du vill använda för kontantinsats för hus eller bilköp och liknande stora poster pengar som kommer behövas i framtiden. Det är vanligt att man som svensk har ett Sparkonto, det är (tyvärr) också vanligt att man blandar ihop sitt Sparkonto med punkterna 1,2,3, 5 och 6 och det brukar vara anledningen till att man aldrig kommer framför månadskostnaderna och har pengar vid sidan av. Sparkontot är alltså ett separat konto som inte hänger ihop med övriga punkter. Klarar du av den diciplinen så kommer det gå mycket enklare med att investera i aktier. Sparkontot bör du ha på ett bankkonto.

5. Privat Pensionskonto
Du bör avsätta pengar till pension så fort du börjar arbeta i ett privat pensionssparande.
Ju längre tidshorisont du har dessto större potentiell framtida vinst har du att se fram emot i enlighet med Ränta-På-Ränta effekten. Om du vid 30 års ålder börjar med 1000kr i startkapital och börjar spara med 500 kr i månaden får du på 30 års sikt enligt ränta-på-ränta effekten och 10% årlig avkastning 1 741 049 kr i slutkapital vid 65 års ålder. Dessa 1,7 miljonerna extra kommer du kunna ha mycket trevligt för efter pensionen. På 30 års sikt brukar du rekommenderas att äga majoriteten av kapitalet i aktier för att få bästa avkastning.

6. Investeringskonto
Under investeringskontot avsätter du pengar som du vill investera i aktier, fonder, ränteobligationer, fastigheter, ädelmetaller och övriga investeringsformer som du kan tänkas tjäna pengar på. Om du har klarat av att skapa de första 5 st ”pengapåsarna” kan du nu ta ställning till hur lång din investeringshorisont i denna punkt 6 kategori skall vara. Dessa pengar du investerar bör du ta ställning till hur mycket risk du är villig att ta och anpassa din investering därefter.

 • Investeringshorisonten

När vill du få tillbaka ditt investerade kapital förhoppningsvis med vinst?

Hur länge ska man äga en aktie

Du kan äga en aktie allt ifrån en millisekund till 1400 år.
Hur länge du ska, kan eller vill äga en aktie bör vara i relation efter hur mycket pengar i avkastning på aktieinnehavet du vill få samtidigt som du tar den risk du är beredd att ta. Om du vill lära dig teknisk analys och börja med daytrading kan du göra det via hemsidor som eToro och Plus500 som har bra skolor för detta.

Aktieanalys

Det finns flera olika sätt att analysera ett tillgångsslag som en aktie är, ofta brukar aktieanalyser brukar bestå utav en blandning utav antingen Fundamental Analys, FA och eller Teknisk Analys, TA.
De båda anlaysmetoderna har stora skaror anhängare bland ekonomer med starka känslor kopplade till sig. Om du har hört talas om robothandel på börsen så är detta med TA som grund.

 • Teknisk Analys

Då robothandeln ligger bakom ungefär 50% av all handel på Stockholmsbörsen så kan det vara värt att ha i åtanke när du ska analysera en aktie. Daytrading brukar i princip enbart bestå utav TA när man skapar köp och säljordrar samt sätter stop-lossar (en stop-loss är en automatisk säljorder vid av dig bestämda belopp)

Eftersom det mesta inom detta ekonomiska område kommer ifrån engelskan är det engelska begrepp man rör sig med även om vissa kan översättas till svenska. Förkortningar och påhittade fraser är väldigt vanligt förekommande, du kan till exempel höra inom TA att MA 50 och MA 200 skapat ett Dödskors.

Moving Average: Förkortas MA på svenska Glidande Medelvärde. MA brukar sättas till olika tidsaxlar för att utvärdera en tillgång som en akties snittkurs över en tid. MA 5minuter till MA 200 dagar är vanliga tidsaxlar man tittar på även om MA 50 dagar och MA 200 dagar anses ha värdefulla siffror knytna till sig.

Här är det tyvärr lätt att det blir komplext för en novis, och för att göra denna artikelserie något sånär överskådlig kommer vi inte gå in på djupet inom Teknisk Analys utan enbart konstatera att det finns ett sätt att analyser aktier som kallas Teknisk Analys. Om du vill lära dig mer så rekommenderar vi eToro eller Plus500 onlineskolor för teknisk analys.

 • Fundamental Analys

I den största tiden i aktiehandels historia så är det Fundamental Analys, FA som legat till grund för de flesta köp och säljbesluten. Människor tar ofta beslut baserat på känslor och impulser och här är det viktigt att försöka motstå dessa impulser och agera på klara planer när du investerar i aktier.

Ett utav det mest använda värderingssätten inom Fundamental Analys är att använda sig utav P/E tal i kombination med att läsa företagets kvartalsrapport och bokslut där man letar fram vinster, förluster, skulder, intjäningsförmåga och värderar tillgångarna. Efter en klar värdering sätter man ett uppskattat pris på företaget och i det fall att priset överstiger det nuvarande aktiepriset finns en potentiell framtida vinst i aktien att tjäna. Är det så att priset man kommer fram till är lägre än nuvarande aktiepris finns en nedsida, då kan man antingen avstå ifrån att köpa aktien eller besluta sig för att Blanka Aktien.

Vad är ett P/E tal?

P/E betyder Price / Earning, Aktiepriset delat i Vinst Per Aktie(VPA)

 • Företag Y har aktier noterade på Stockholmsbörsens Large Cap lista som kostar 100 kr styck.
 • Företag Y gör 1kr i Vinst Per Aktie(VPA) efter skatter.

Pris =100kr
VPA=1kr

100kr delat i 1kr 100/1= 10
P/E-talet för Företag Y blir P/E 10.

 • Alternativ till P/E-tal

När man räknar ut P/E använder man vinst efter skatt, i det fall att företaget har mycket skulder som leder till stora avskrivningar men intjäningen ökar kan man istället använda sig utav andra värderingssätt som Ev/Ebit, P/S med mera.

Aktier för nybörjare

När det handlar om att köpa aktier för nybörjare finns det många stora fördelar och fallgropar att tänka på. Hur ofta har man exempelvis inte hört fraser i stil med ”om jag får mycket pengar ska jag vara smart och köpa aktier, fonder och bli ännu rikare?”

Det är viktigt att förstå vissa fasta principer vid aktieköp.

1. En aktie vet INTE om att du äger den.
2. Om du förlorar pengar i en aktie behöver du inte tjäna ihop förlusten i samma aktie.
3. Använd enbart pengar du kan undvara under en längre tid.
4. Använd belåning väldigt sparsamt, för nybörjare råds stor försiktighet.
5. Bestäm köp och säljnivåer i förväg och arbeta med stop-lossar för att säkra vinster eller förluster.
6. Sprid dina köp i fler aktier, 8-10 stycken olika aktier föredrar vissa medans andra vill ha 20-30 stycken aktier.

För att återgå till frågan hur man börjar så är svaret redan besvarat längre upp i artikeln, du använder kapital ifrån ditt investeringskonto, istället för nästa månads räkningar, semesterkassan och så vidare. Med investeringskassan bestämmer du din investeringshorisont exempelvis 5 år och börjar köpa aktier i företag som du tror på. Ett bra exempel på hur fel det kan bli är aktien H&M som har varit väldigt populär att äga i Sverige, enbart hos Avanza har aktien över 93 000 ägare, trots att aktien sommaren 2018 är nere 50% sedan toppnoteringen 2015.

En bra jämförelse är att i USA brukar man rekommenderas att köpa aktier i företaget IBM och på Wall Street finns till och med ett uttryck ”you never get fired for buying IBM”. H&M har varit Sveriges version på att köpa IBM, ”det kan inte gå fel att köpa H&M” och så vidare….

Aktier och fonder som nybörjare

Rent generellt brukar man som privatperson få rådet att köpa en blandning utav aktier och fonder som nybörjare , men det är förmodligen för att snittpersonen som råden ges till gör detta med en kort horisont och exempelvis 5 år kvar till pension. Om du är under 40 år gammal så har du 25 år kvar till pension, vilket innebär att det förmodligen är bättre att svikta över procentuellt till fördel till aktier de första 15 åren av din investeringscykel.

För att ge en lite mer komplicerad bild utav om du ska köpa aktier och fonder som nybörjare är att du ska göra skillnad på aktie och aktie, och fond mot fond. Det betyder att ett brett aktieindex som Avanza Zero är ofta bättre att köpa som nybörjare än att köpa en aktie i ett nytt spännande svenskt företag som tillverkar fingeravtryck-sensorer och som din granne har tipsat om… Det finns också fonder som har mycket hög förvaltningsavgift som långsamt äter upp din investering. Precis som att alla aktier inte är bra investeringar så är inte alla fonder bra investeringar. Om du inte riktigt vet vart du ska börja när du vill köpa aktier och fonder som nybörjare så är ett enkelt knep att använda dig utav kopiera portföljen som finns hos exempelvis eToro där du kan få inspiration till inköp.

Vilken aktie ska jag köpa?

Rätt svar är – det beror på.
Vilken risk är du villig att ta med ditt investerade kapital och till vilken investeringshorisont? Förväntar du dig avkastning X eller avkastning Y? Dessa frågor brukar ställa de flesta som ställer frågan om vilken aktie man ska köpa lite på tvären och avslöja att man kanske inte hunnit skaffa en speciell investeringsstrategi utan enbart vill tjäna lite pengar. Om du inte vet vilken aktie du ska köpa är det förmodligen inte brist på valmöjligheter då det finns tusentals aktier att välja bland enbart på nordiska marknaden. Det brukar snarare vara så att man är ute efter hög avkastning på kort till och till minimal risk. För att svara på den frågan så är svaret att det är en drömridå som inte existerar. Dessa snabba aktieklipp existerar inte mer än på roulettehjulet helt enkelt.

Du kan köpa aktier som helhet via ETFer som MSCI World Index som ger dig aktieägande ifrån i princip hela världen. En förklarande bild nedan kan du använda för att se i vilka länder aktier köps in ifrån.

Aktier i spelbolag

Om du vill begränsa sökfältet så kanske en viss sektor är att föredra istället. På senaste åren så har aktier ispelbolag varit populära och gett stora avkastningar för investerare. De svenska spelbolagen som är börsnoterade har dock stora skillnader på bolagsnivå där allt ifrån mobilspel till casinon ibland buntas ihop i termen ”spelbolag”.
För att göra en korrekt skillnad kommer vi börja med att gå igenom aktier i spelbolag som involverar nätcasino i den första sektionen.

Den underliggande marknaden för spel på nätet växer i takt med att allt fler människor runt om Europa och världen övergår ifrån fysiskt spel till onlinespel.

Denna megatrend är i Sverige redan igång och siffror runt 25% spel online utav allt totalt spelande visar på att Sverige ligger i framkant, men på världsmarknaden sker fortfarande runt 85% av allt spelande offline – det vill säga fysiskt på spelbutiker eller fysiska casinon. Även om spelbolagen har haft goda 20 år på börsen så finns det alltså anledningar att tro att en stor del av dessa 85% ska flyttas över till nätet med medföljande ökande intäkter för spelbolagen.

Cherry

Cherry startades för snart 60 år sedan utav svenska spelentreprenörer, grundarna fokuserade på fysiska spelbord och spelautomater men av olika regeländringar ändrades detta på 70-talet och verksamheten flyttade utomlands. Cherry tog ett strategiskt beslut i början på 90-talet att återvända till Sverige och åter etablera sig på marknaden, med uppköp utav det lilla företaget Betsson i slutet på 90-talet så togs så det första steget till det företag som Cherry är idag.
Sedan 1997 är Cherry börsnoterat, men då företaget först köpte Betsson, sedan NetEnt och 2006 delade ut dessa två företag till aktieägarna via en omvänd utdelning så ser det i aktiegrafer ut som att det var Cherry delades ut men rent sakligt var det omvänt även om det juridiskt var Cherry som delades ut 2006.
Hur som haver, Cherry är idag aktiva inom 5 affärsområden:
1. Online Gaming – Onlinecasino via varumärket CherryCasino, ComeOn med flera
2. Restaurangcasino – På fysiska restaurangcasinon med körsbärsmarkerna som du kanske sett runt om på restauranger i Sverige
3. Game Developement – B2B via Yggdrasil Gaming som tillverkar digitala spelautomater (slots)
4. Online Marketing – B2B Online lead generering via Game Lounge (Affiliate marketing)
5. Gaming Technology – som är en B2B White Label casino lösning via XCaliber där casinon kan hyrköpa XCalibers datorprogram för att lansera egna separata onlinecasinon.

Dessa fem olika vertikaler innebär att Cherry som företag förmodligen är det idag störst diversivierade börsnoterade spelbolaget i Sverige om inte hela världen. Med Cherrys goda historisk utav entreprenörskap och aktieägarvänliga handlingar så är det vissa aktieanalyser som gjort utav exempelvis Redeye där spekulationer om utdelning utav framtida affärsområden inte är helt omöjligt.

Fördelen med att köpa aktier i Cherry är att man får en riskspridning i och med att företaget inte enbart har ett varumärke för nätcasino som Mr Green eller andra konkurrenter utan du får tillgång till hela värdekedjan i spelbolaget.

Nackdelen är att börsen och aktiemarknaden traditionellt brukar handla dessa typer utav företag till rabatt då aktiemarknaden kan ha svårt att se tydliga värden när affärsområden buntas ihop och skapar en siffra – Vinst Per Aktie (VPA). Denna VPA skapar genom att delas i aktiekursen det berömda P/e Talet (price/earnings) För att räkna ut P/e så tar du priset på en aktie och delar i vinsten per aktie.

Cherry har sedan 10 år tillbaka avkastat otroliga +5400% eller en 54 dubbling utav investerat kapital för aktieägarna. Det finns med andra ord flertalet börsmiljonärer som har Cherry att tacka för sitt ekonomiska oberoende idag.

Leovegas

Leovegas började vid starten 2012 som något så ovanligt som ett dedikerad mobilcasino. Innan Leovegas så hade många casinon mobilanpassat sina casinon men Leovegas gick steget längre och skapade ifrån allra första början ett casino med utgångspunkten i den mobila besökaren. Mobile Gaming Group är idag bolagets slogan och via nyköpta varumärken har man idag växt till flera länder än bara Sverige och Norden. Leovegas börsnoterade relativt sent, 2016, och har sedan dess avkastat +74% till aktieägarna på denna korta tid.

Aktier under 1kr

Det finns ett vanligt sätt att köpa aktier för nybörjare och det är att börja med att köpa aktier under 1 kr.
Fördelen med att köpa aktier för under 1 kr är att om du inte har så mycket kapital att investera i aktier så kan du trots detta få väldigt många aktier att äga för 1000 kr köp och vid en aktie som står u 0,5 kr får du ju 2000 aktier! Det är ofta låg omsättning i aktien vid mindre aktiekurser vilket kan bidra till ökade dagssvängningar både uppåt och nedåt i kursnivåer. Skillnader på 30-50% på en enskild dag är inte ovanligt i många mindre öresaktier under 1 kr och där i finns vinstchanserna.

Vi ska dock skilja in anledningen till att köpa aktier under 1 kr till primärt två olika delar, för dig som är medveten om de kraftiga svängningarna, höga volatiliteten och risker och för dig som vill få snabba x100 gånger insatsen i vinst.

”Jag vet är inte så erfaren och letar efter aktier för nybörjare”

Det som brukar vara en lockelse med aktier under 1 kr är att man hör talas om aktier som står i över 10 kr, 100 kr, eller varför inte 1000 kr. Nästa tanke brukar vara i stil med ”tänk om aktien jag köper för under 1kr och sedan går den upp till 10 kr.
Aktier under 1 kr är absolut inget enskilt svenskt fenomen utan kallas på engelska för Penny stocks – öresaktier. I aktier under 1 kr är handeln oftast oregelbunden och många mindre aktieägare brukar lockas att köpa dessa aktier med tro om snabb uppgång till 1 kr eller mycket mer än så.

”Jag vet vad volatilitet är, och hur det brukar se ut i öresaktier – jag är daytrader”

När man är medveten om vilka typer utav risker det finns för aktier under 1 kr så kan man välja att försöka arbeta med trenden i aktien istället för att vara utlämnad till ödets nycker. Det kräver en hel del kunskap och stop-loss, ta hem vinst och en allmänt bra och sund tradingstrategi. Du som redan är erfaren med att handla med aktier under 1 kr läser dock förmodligen inte det här inlägget utan är upptagen med att titta på dödskors, MA50 på sekund nivå, hammarformationer och annat som daytraders pysslar med.

Det som är en enkel jämförelse när man köper aktier under 1 kr är att jämföra med en 100 kr sedel och enkronor.

Tänk dig att du tar en 100 kr sedel och växlar det till 100 st mynt med värdet 1 kr.

 • Du har nu mynt till ett värde utav 100 kr i din ägo.
 • Värdet utav ditt innehav är fortfarande 100 kr oavsett om du äger 1 st 100-kr sedel eller 100 st enkronor.

Du har inte mer pengar för att du äger 100 st enkronor, men hjärnan brukar se en påse med 100 st enkronor som mer än 1 ”ynka sedel” med värdet 100 kr. Exakt likadant fungerar aktier under 1 kr.

Om samma företag har aktier med värdet 100 kr eller 1 kr har fortfarande bolaget som du köper aktier i samma värde. Du äger bara fler ”enkronor” än annars men bolagets värde är detsamma. Det är alltså lite utav en psykologiskt snedsteg att köpa aktier under 1 kr för att förvänta sig att man tjänar mer pengar på det, det är andra saker som avgör detta än bara hur många aktier som finns till försäljning.

Böcker om aktier för nybörjare

Det finns få saker som kan skapa så mycket intresse som pengar och hur man tjänar pengar. Sedan aktier först började handlas på öppen börs på 1600-talets England så har det skrivits böcker om aktier och du som letar efter böcker om aktier för nybörjare har positiva besked att ta in – det finns ett enormt utbud av böcker där du kan lära dig att köpa, sälja, vänta och läsa på om aktier.

Om du har studerat vidare efter gymnasiet, är tonåring som letar information eller är över +50 och är ute efter att öka på pensionen så är det alltid bra att ta in mer information och läsa böcker om aktier, speciellt som nybörjare. Man brukar inom lärandet tala om inlärningskurvor och när man är nybörjare har man förhoppningsvis en viss aptit på bra information eller till och med en fascination för det nya ämnet. Oavsett hur din motivationsnivå befinner sig så är det ett smart trick att börja med att inte hoppa på tung facklitteratur med matematiska formler när du ska börja läsa om ekonomi. Detta skapar tyvärr för de flesta utav oss en olust och känslan utav en stor kulle som vi måste ta oss över, något som lätt leder till prokastrinering och att vi bara lägger boken på hyllan istället.

Här har vi på ekonomisajten.nu ett superenkelt och bättre sätt att börja med att lära sig – läs biografier ifrån kända investerare!

Den första kända investeraren vi vill rekommendera samtliga läsare, både dig som letar efter böcker om aktier som nybörjare likväl dig som är erfaren gammal aktieräv är den amerikanske f.d hedgefondproffset Peter Lynch.
Under 23 års tid överträffade Peter Lynch börsen och skapade oerhört många miljarder in i sin hedgefond Fidelity Investment. Mellan åren 1977 till 1990 snittade nämligen Lynch på en årlig avkastning om 29.2% vilket är i princip överträffat endast utav Warren Buffet och ett fåtal andra personer i aktiehistorien.
Många investerare kan ha ett par bra år, eller till och med nästan ett årtionde men över 20 års avkastning med i snitt +29,2% ?

Peter Lynch – One Up On Wall Street

Hur Peter Lynch skapade dessa oerhörda uppgångar går han nämligen ut med och berättar för dig som lekman och nybörjare i de kända böcken ”One Up On Wall Street”. Boken One Up On Wall Street är en lättläst och stundtals även komisk skriven bok där Peter Lynch går igenom bra principer och enkla tips för att köpa och sälja aktier som även vem som helst förstår. När boken utgavs ansågs det vara en rejäl känga till Peter Lynch gamla kollegor på Wall Street.

Podcast om aktier för nybörjare

Böcker om aktier för nybörjare är som konstaterat väldigt bra ingång i ekonomi och aktievärlden, men i takt med att tekniken har utvecklats ännu mer så har nya vertikaler för inlärning öppnat upp sig för den intresserade – aktiepodcasts. En podcast om aktier för nybörjare är ju ännu enklare att komma igång att lyssna på än att köpa en bok och även om många människor vittnar om att inlärandet går enklare med en fysisk bok kan man inte ta ifrån hur enkelt det är att sätta på en aktiepodd och bara lyssna medans man kanske gör andra saker.

Sveriges populäraste podcast om aktier för nybörjare måste nog vara podcasten Prata Pengar som leds utav Unga Aktiesparares förra VD Philip Scholtzé och Nicklas Andersson. Podden spelades in i 102 avsnitt totalt under 2 års tid där ämnen som tas upp är anpassade för dig som är nybörjare i aktier och vill lära dig ifrån grunden. Retoriken och samtalsämnena som tas upp är lätta att förstå till skillnad ifrån andra aktiepodcasts som kanske är lite mer invecklade och detaljrika för nya inom ämnet aktier. Prata Pengar vann många priser under åren de sändes och om du vill följa skaparna bakom podcasten så kan du även lyssna på podcasten Investeraren som görs utav Nicklas Andersson.

Aktier tips

När du investerar i aktier kommer du att stöta på flera olika sätt där du kan få tips om aktier. Klassiska aktie tips är att du läser branschtidningar där du kan läsa analyser och riktkurser. Affärstidningar som Affärsvärlden, Dagens Industri, Börsveckan, Aktiespararna med flera är några exempel på svenska tidsskrifter som ger aktier tips.

I och med internet kan du även läsa mycket på nätet och där kommer klassikern ifrån Dagens Industris nätforum Börssnack in. På DI Börssnack aktie tips kan du läsa om massor med skvaller och rykten som du bör ta med en nypa salt. Faktum är att det går en röd tråd igenom alla tips kring aktier – ta det med en nypa eller ibland hink salt. Genom decennierna har tips kring aktier kommer ifrån olika former men principen är det samma oavsett om du får tipset på Di börsnack, en Facebook grupp om aktie raketer eller Skomakarens son som putsar skorna i vägkorsningen.

I en krönika ifrån 1996 i tidningen Fortune Magazine berättar affärsmannen John Rothchild om en man som innan börskraschen 1929 i New York beslutade sig för att ta ett säljbeslut av sin aktieportfölj när allt för många började prata om aktier, taxi chaufförer, skoputsare och alla möjliga människor som inte var aktie proffs. Det går alltså att ta lärdom ifrån att det i snart 100 år har kunnats leverera tips om aktier som inte alltid fallit väl ut.

Ge alltid aktier respekten de kräver och utför egen källkritik innan du köper och säljer.

Köpa aktier som nybörjare

När man är ny inom ekonomivärlden och ska köpa aktier som nybörjare så finns det som vi redan nämnt många fallgropar och misstag man kan göra. Det är på grund utav att vi som investerare först och främst är människor och som människa styr våra känslor ofta över våra dagliga beslut. Hur många gånger har man inte tänkt att det går dåligt för börsen efter att ha sett ett nyhetsinslag om att börsen rasar exempelvis?

Det är just detta typ utav flock-beteende som är ett utav de vanliga misstagen att falla för, nämligen att ta köp och säljbeslut baserat på snabba känslor eller impulser snarare än på grund utav kalkylerade förutbestämda regler. Andra misstag som man kan göra när man ska köpa aktier som nybörjare är ofta att man utöver själva köp och säljbesluten även har alldeles för stor andel ägande i enskilda bolag eller tillgångar.

En tumregel som vissa förespråkar är att inte äga mer än 5% av sitt totala portfölj i ett och samma bolag. Det innebär att om du köper aktier för 100 000 kr så ska du inte ha mer än 5000 kr i en enskild aktie. På så sätt sprider du bolagsrisken vilket vi tagit upp i ett stycke tidigare om riskhantering.
När man ska köpa aktier som nybörjare behöver man se över sin investeringshorisont och har man för avsikt att spara över en 20 års cykel så är aktier överlägset bäst att äga som investeringsslag, se bara till att ta medvetna risker.

Ett bra tips som Peter Lynch berättar om bland annat i sin bok One Up On Wall Street är ”Buy what you know”. Är du som person mycket tekniskt lagt och gillar elektronik och datorer så är det enklare att du läser på om Nvidia aktien som tillverkar grafikkort och är underleverantör till väldigt många teknikbolag allt ifrån Apple och Samsung till små datortillverkare som bryter Bitcoins.

Nvidia har med sina elektronik komponenter sett till att positionera sig väldigt bra inför teknikutvecklingen, där man kan jämföra bolaget med att köpa skyffel och spad tillverkare under guldrushen i Klondike. Många har senaste åren pratat om Bitcoin och även om det stundtals varit mycket lukrativt att äga Bitcoin så har bolag som Nvidia som skapar förutsättningarna för att Bitcoin ens kan existera dragit stor ekonomisk vinst utav denna nya guldrush i kryptovalutor. Nvidia aktien är kanske inte speciellt rolig läsning om du istället är mycket modeintresserad utan då kanske Zalando är mer aktuellt och lättare att sätta dig in i, och omvänt om du är teknikintresserad kanske Zalando framstår som rena sömnpillret.

Peter Lynch förespråkar ”Buy what you know” för att du på så sätt får ett litet försprång emot marknaden genom att du genom viss förkunskap lättare kan analysera och förstå bolaget bakom aktien.

Är du istället en naturmänniska så kan det vara ett enklare sätt att läsa på om Fenix Outdoor, bolaget bakom Fjällräven och Naturkompaniet medans om du gillar bilar och motorer kanske kan överväga att kolla på Haldex som tillverkar bromsskivor och ABS system med mera till biltillverkare eller Autoliv som är världens största säkerhetsleverantör i samma bilsektor med Krockkudden som största produkt.

Om du tänker igenom vad du själv har för fritidsintressen och vad du gillar så kan du därefter ta reda på vilka bolag som är börsnoterade inom denna sektor och läsa dig till om du ska köpa aktier som nybörjare i de bolagen eller inte.

Hur fungerar en aktieutdelning

En aktieutdelning är pengar som delas ut till aktieägarna, en aktieutdelning kan bestå utav pengar som förs över till din aktiedepå, som inlösenaktier som exempelvis Betsson använder sig utav, eller som aktier som Unibet gjorde när man gjorde en aktieutdelning utav företaget Kambi. Det vanligaste är dock att man får aktieutdelning i pengar.

Ett alternativ till en aktieutdelning är att företaget istället för att dela ut pengar gör aktieåterköp.
Ett aktieåterköp innebär att värdet på dina aktier går upp eftersom det finns mindre antal ute till handel. Allt annat lika går ju således värdet på dina kvarvarande aktier upp.

Företag X har 1000 aktier registrerade till värdet utav 10 kr styck.
Företag X är värt 1000 x 10 kr = 10 000kr

Företag X gör aktieåterköp utav 990 aktier.

Företag X har nu endast 10 aktier kvar till handel.
Företag X aktie är nu värda 1000 kr styck.

Värdet på Företag X är fortfarande 10 000 kr.

Man kan alltså påverka priset på aktier och ge aktieägarna dolda utdelningar genom att öka värdet per aktier genom aktieåterköp. Aktieåterköp så extrema som i exemplet ovan inträffar inte utan är endast till för att ge exempel på principen. Aktieåterköp är väldigt vanligt i USA där många företag kan öka belåningen för att utföra aktieåterköp, ett aktieåterköp brukar vara ett bra tecken på att företagets aktie är undervärderat om till och med företaget själva vill köpa aktier i sitt egna bolag.

Warren Buffetts företag Berkshire Hathaway är ett exempel på företag som aldrig gjort en aktieutdelning utan endast gjort aktieåterköp. Berkshire Hathaway Inc Class A som aktien heter handlas kring 300 000 dollar vilket motsvarar ett pris på nästan 3 miljoner kronor per aktie.

För och nackdelar med hög utdelning

Fördelen med hög utdelning är att du som aktieägare får mycket pengar och bra återavkastning på din investering. Det ska dock komma med en stor brasklapp eftersom det samtidigt kräver en långvarig hållbar utdelningsnivå, att bara dela ut pengar för utdelandets skull eller dela ut lånade pengar är inte ett bra tecken på en hållbar utdelningspolicy.

Aktier med hög utdelning

Du har kommit en liten bit på vägen när du börjar leta efter aktier med hög utdelning. Det är ju många som säger att ränta-på-ränta är världens 8:e underverk, ett citat som felaktivt brukar tillskrivas Einstein men så är inte fallet. Snöbolls-effekten av att pengar som delas ut återinvesteras i samma bolag som nästa år är större är oerhört stor. Faktum är att om du går in på exempelvis Avanza och tittat på hur Stockholmsbörsen har utvecklats de senaste 18 åren sedan första handelsdagen år 2000, den 3:e januari så är OMX 30 indexet som återspeglar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen upp +33,81% hittills under dessa 18 år. OMX 30 indexet är endast aktieutveckling och exklusive aktie utdelning.

Om du istället jämför hur kursutvecklingen varit för indexet SIX Portfolio Return Index som även är inklusive aktie utdelning så blir istället utvecklingen +260 % under samma period. Det är alltså enastående +227 % högre portföljutveckling att äga bolagen med aktieutdelning än utan.

Aktier med hög utdelning brukar dessutom vare ett framgångsrecept att äga rent generellt eftersom att för svenska bolag brukar en aktie utdelning innebära att bolaget som aktien tillhör går med så pass bra vinst att man kan dela ut vinsten i en aktie utdelning till aktieägarna. Det är lite mer komplext för vissa storbolag och speciellt om vi tittar över vattnet emot amerikanska börsen där det är mycket vanligt med att låna pengar till utdelning, speciellt i de senaste 10 årens lågräntemarknad. Faktum är att vissa amerikanska och stora europeiska bolag har fått låna pengar till negativ ränta, det vill säga att dom har fått betalt för att låna pengar.

De svenska bolagen brukar hålla sig ifrån detta och om du enkelt vill veta om aktier med hög utdelning delar ut sin egen vinst eller lånar pengar kan du titta på P/e talet och skuldsättningen har ökat i kvartalsrapporten.
Är P/e talet negativt och skuldsättningen har ökat men bolaget delar ut pengar till aktieägarna är detta en stark varningssignal på att någonting annorlunda pågår.

Vissa bolag har varit aktier med hög utdelning under många år, och faktum är att det till och med finns aktier som delat ut pengar i flera decennium och till och med århundraden. Vissa bolag har höjt utdelningen varje år under över 25 år, dessa kallas för utdelningsaristokrater på svenska eller Dividend Aristocrats på engelska.

Aktier med över 5% direktavkastning

En utdelning brukar omnämnas som direktavkastning och i procent. En direktavkastning om 5% är ett klassiskt bevis på att en aktie har en hög utdelning. Det finns dock undantag och det kan vara företag som endast äger en fastighet, som mer är att betrakta som en preferensaktie.

Svenska Saltängen Property Invest brukar handlas kring 7% direktavkastning, Kallebäck Property Invest är ett annat exempel på aktier med hög utdelning då även Kallebäck brukar handlas kring 7% direktavkastning. Både Saltängen och Kallebäck är högrisk aktier eftersom dom bara har en underliggande produkt i detta fall lager till ICA respektive SAAB.

Telia är ibland nere i kursnivåer kring 5% och detta kan den cyniske anta beror på att den svenska staten har ett stort ägande i Telia och behöver att Telia som en aktie med hög utdelning förser staten med inkomster.

Spelföretaget NetEnt har stundtals även dom direktavkastning kring 5%, branschkollegan Kindred group (tidigare Unibet) har även dom ibland över 5%. Andra aktier som kan ha hög utdelning är de svenska bankerna vid sämre tider som Nordea, SEB, Swedbank. När Nordea är en aktie med hög utdelning om 7% är det där emot ett tecken på att någonting i banken inte står rätt till. Har man en längre investeringshorisont om +10 år och tror på megatrenden att Sverige som land kommer klara sig bra i framtiden kan dock Nordea vid en direktavkastning om 8% vara en bra investering. Tänk på att sprida riskerna när du köper aktier med hög utdelning och lägg inte alla ägg i en korg. Det kan till exempel vara stundtals bättre att köpa en aktie som har ökande utdelning varje år före att köpa en aktie som just vid köptillfället handlas till hög utdelning.

Utdelningsaristokrater

Aktier med höjd utdelning varje år är cremé dé la créme för investerare. Det finns företag som har delat ut vinster till aktieägare i över 100 års tid, och dessutom till höjd vinst. Vissa företag har dessutom höjt vinsten de delar ut årligen i flera decennium. Om vi håller oss till svenska aktier så har svenska Castellum har höjt aktieutdelningen varje år de senaste 20 åren. De tål att sägas igen. De har höjt aktieutdelningen varje år de senaste 20 åren.

Castellum har dessutom en utdelningstillväxt som innebär att du som investerare inte bara får tillbaka pengar varje gång utdelningen sker utan det sker till en ökad utdelning i procent jämfört med föregående år, detta kalals för utdelningstillväxt. En utdelningstillväxt om 5% årligen är ett bra riktmärke på en långsiktig och bra utdelningstillväxt i ett välskött och stabilt företag. Vid bättre år är det så klart inget tråkigt om företaget höjer utdelningen med 20% men det är inte på decenniumcyklar troligt att ett företag kan hålla det utan då är 5% årligen ett bättre riktmärke och mål.