Svenskarnas skuldsättning fortsätter att öka, det som kallas för skuldkvot alltså den totala % skuld jämfört med inkomster, ökade 2016 till 343% vilket är bland den högsta skuldkvoten i världen.
De som tjänar riktigt stora pengar på detta är bank och inkassobolagen som i dagens lågräntemiljö kan hova in storkovan relativt ostört.spargris

Storbankerna värst

Den absolut största andelen av svenskarnas lån är i formen bostadslån till vilket storbankerna SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken är majoriteten utav lånegivarna.
Dessa banker gjorde under 2016 tillsammans en samlad vinst på 92 miljarder kronor. Vinsten tillkommer då bankerna lånar in för t ex 0,5% medans du som kund får låna för 2 %, mellanskillnaden blir bankens bruttovinst. Det förekommer bland banker och multinationella företag även att de får betalt för att låna, s.k negativ ränta. Denna negativa ränta är inget som du som kund får ta del utav utan du får självklart betala ordinarie listränta.
Det som är intressant att notera är att andelen missnöjda kunder hos dessa banker är på rekordnivåer, inte sedan mitten utav 1990-talets bankkris har bankerna fått så låga betyg i mätningarna som nu. Var fjärde svensk har idag ett lågt förtroende för banksektorn vilket pekar på stort missnöje bland kunderna.

Missnöjet stort bland kunderna

Nedläggningstakten av fysiska bankkontor, nedmonteringen utav kontanthantering och dålig kundservice är det som anses vara bakomliggande orsaken tillsammans med ökad negativ publicitet enligt Svenskt Kvalitets Index som varje år gör branschmätningar i ämnet.

Inkassobolagen i sin tur tjänar stora pengar på förfallna fakturor, fakturaavgifter, inkassokostnader och räntor i storleksklassen 15-20% i snitt per utlånad krona vilket sett till totalt antal kronor utlånade i sin tur även genererar miljardbelopp.

Tips på hur man sparar pengar (och minskar bankernas vinst)

När du får en faktura brukar det tillkomma fakturaavgifter dessa undviker du relativt enkelt genom att för samtliga återkommande fakturor lägga in autogiro eller be om e-faktura och slippa upp till 49kr per månad. Har du 10 fakturor du betalar per månad innebär detta en besparing om upp till ca 1000kr per år.

Förseningsavgifter pga slarv är rent guld för inkassobolagen, detta finns ett enkelt botemedel emot och det är helt sonika att lägga in fakturan den dagen du fått den med betalningsdatum 2-3 dagar innan förfallodatumet för att vara säker på att betalningen når mottagaren.

Inkassokostnader
I det fall som du av någon anledning vet om att du inte kommer kunna betala en faktura skall du omedelbart ringa till betalningsmottagaren och meddela detta för att be om att skjuta fram förfallodatumet, majoriteten av mottagarna brukar ha hänsyn till detta och kan i regel skjuta fram mellan 10 dagar upp till en månad framåt i tiden.